Actueel

2014 Jaar van het Paard

jaar van het paard
afbeelding door Alexandra Gherbovan

Het jaar van het Paard volgens de maankalender. Wij wensen een ieder een goed 2014 waarbij alle goeds te paard mag komen en blijven.

Een paar feiten:

“In Nederland staat de viering van het nieuwe maanjaar bekend onder de naam, Chinees Nieuwjaar. In feite wordt dit in heel Azië gevierd en in Korea bijvoorbeeld heet dit Seollal. Het Nieuwe Maanjaar wordt ook wel Lentefeest genoemd en is in Aziatische kringen heel belangrijk en kunnen de festiviteiten wel dagen duren. Het nieuw jaar volgend de maankalender wordt bepaald, zoals de naam reeds doet vermoeden, door de maancycli. Hierdoor valt de datum elk jaar op een andere dag, dit in tegenstelling tot het Nieuwjaar in het Westen die telkens op 1 januari is. De twaalf dieren van de Chinese dierenriem tezamen met de vijf elementen (water, hout, aarde, vuur en metaal) worden gebruikt om de maankalender vast te stellen. Elk maanjaar staat 1 dier uit de dierenriem centraal, terwijl een element 2 maanjaren duurt. Het duurt 60 jaar voordat een combinatie van een dier en een element zich herhaalt en daarom is de 60ste verjaardag in Azië een hele belangrijke dag, een mijlpaal in het leven.”

Met dank aan Jason Rainwater leraar bij Yosukai Karate in Anniston (USA)

Wij starten in galop met een Open Trainingsdag. Geen 60 jaar nog maar wel een mijlpaal, ons 5 jarig jubileumjaar. Een mooi moment om de school weer onder de aandacht te brengen van het publiek. Deze dag komt mede tot stand met de hulp van Stadsdeel Zuidoost, CJM, Woningstichting Eigenhaard, Bakkerij de Poort Zuid en niet te vergeten de inzet van onze leerlingen Faried, Dani, Brenda, Nancy en alle anderen die op de dag aanwezig zullen zijn en hopelijk iemand meenemen. Meedoen? Meld je aan via info@shaolinwuhun.nl

open dag shaolin kungfu